„A Lelket ne oltsátok ki!” (1Thessz 5,19)

Kedves Testvérek, TeSók!

Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy írhatok Nektek. Isten Szentlelke adja meg számunkra, hogy Lélektől lélekig találkozhassunk egymással ezen a bizonyságtételen keresztül. A házasságról, mint szeretetkapcsolatról és közösségről szeretnék pár gondolatot írni nektek.

Abban mindannyian egyetértünk, hogy egy férfi és egy nő egy testet alkot, és így lesznek együtt egész emberré. Ám a házasságban nemcsak testi, hanem lelki kapcsolatról van szó! Minden otthonnak megvan a maga különös lelke, és aki vendégként belép egy otthonba, az megérzi a lélek áradását éppúgy a tárgyakból, mint az ott élők személyéből. Olyan más az az otthon, ahol már a küszöbnél megszűnik a vihar! A Szeretet Lelkére van szükség, hogy sugározon az otthonunkból a béke és a hit.

Az Isten Szentlelke a legdrágább ajándék. Ha azt akarjátok, hogy áldott legyen a házasságotok, hogy legyen örömötök, legyen vigasztalásotok és erőtök a szenvedésben, akkor a Lelket ki ne oltsátok! A jó házasság tulajdonképpen mindig három tagból áll: egy férfi, egy nő és a jóságos Isten – de az első helyen mindig az Úr legyen! Ha nincs betöltve az Úr helye, ott űr lesz. Egy nagyon kedves fiatalasszony mondta: „Bármi történik a férjemmel közöttünk, ha például összeveszünk és emiatt duzzogunk egész nap, este rendszerint az, amelyikünknek rosszabb a lelkiismerete – vagy akit a Lélek megszólít –, felolvassa a napi igét. A közös ima ámenjéig pedig minden feloldódik bennünk. Így sohasem fekszünk le haraggal. A házasság mindössze két tökéletlen ember folyamatos építkezése, szövetségben egy tökéletes Istennel.”

Engedd Tesóm, hogy az Úr formálja a házasságotokat! A közösségünkben egy jókedvű házaspár létrehozta a „Három H” elnevezésű mozgalmat: Hittel, Hűséggel, Humorral. Minden napot elveszettnek érzünk, amelyiken nem imádkozunk hittel, nem csókoljuk meg egymást hűséggel, és nem nevetünk humoral. Próbáljuk ki! Cathy Kelly amerikai keresztény írónőt idézem: „Sosem felejtem el, hogy a házasság, akárcsak az élet, utazás, nem úti cél – és hogy a kincseit nem a végén találjuk meg, hanem útközben.” A boldogságot nem a célban találjuk, hanem minden lépésben, amit együtt teszünk meg.

Végül Varga Gyöngyi evangélikus lelkész szavaival köszöntelek, kedves Testvérem, és kívánok áldott házasságot Krisztus szeretetében:

Külön-külön csak szavak vagyunk,
együtt azonban költemény.
Kétségből egységre úgy találunk,
ha egybegyűjt minket a Szeretet.
Áldások vagyunk egymásnak,
s egymásért vagyunk áldás.
Ez a Közösség egy „közös ég”
Isten szeretetének oltalma alatt.

Tamásy Éva

Illusztráció: Tamásy Viola

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .